Κωδικός:Κ/ΕΑΜ/A1/4809
Θέση:Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Κατηγορία:Έργο Ζωγραφικό
Είδος:Τοιχογραφία
Χρονολόγηση:13ος αιώνας π.Χ.
Κατάσταση Διατήρησης:Τμήματα
Υλικό:Ασβεστοκονίαμα
Περιγραφή:"Τοιχογραφία της «Μυκηναίας»
Θρησκευτικό Κέντρο των Μυκηνών.
(13ος αι. π.Χ.)
Ύψος 0,53 μ. - Μήκος 0,76 μ.
Σε γαλάζιο βάθος σώζεται το ανώτερο μέρος του σώματος με το κεφάλι γυναικείας μορφής. Ο κορμός έχει αποδοθεί κατ' ενώπιον ενώ το κεφάλι σε κατατομή, ελαφρά σκυμμένο εμπρός, με το βλέμμα προσηλωμένο στο περιδέραιο που κρατά η μορφή στο ανασηκωμένο δεξί της χέρι. Η σοβαρή και μεγαλοπρεπής έκφραση του προσώπου φανερώνει την επισημότητα της στιγμής και το κύρος της θεότητας που δέχεται τις προσφορές των πιστών, στη συγκεκριμένη περίπτωση το περιδέραιο. Ο άγνωστος καλλιτέχνης αποδίδει την ευαισθησία στο βλέμμα, τονίζει τα υψηλά φρύδια και αποτυπώνει το ελαφρό μειδίαμα της Μυκηναίας.
Η εξαιρετικά προσεγμένη κόμμωση των μαύρων μαλλιών τονίζεται με λευκές και κόκκινες ταινίες. Στο μέτωπο διαμορφώνονται ελικοειδείς βόστρυχοι. Το αυτί σχεδιάστηκε δυσανάλογα μεγάλο και πιο ψηλά από την κανονική του θέση. Το ένδυμα αποτελείται από δύο μέρη: διάφανο πουκάμισο που αφήνει να διακρίνονται οι θηλές του στήθους και περικόρμιο με κοντά μανίκια. Με μεγάλη δεξιοτεχνία έχουν αποδοθεί οι λεπτομέρειες στα χέρια και ο πλούτος των κοσμημάτων (βραχιόλια σε κάθε χέρι και με περιδέραια στο λαιμό). Αίθουσα 4, προθήκη 20. "
Κ/ΕΑΜ/A1/4810 Τοιχογραφία με παράσταση οκτώσχημης ασπίδας. Στην επιφάνεια των ασπίδων τα διακοσμητικά θέματα δηλώνουν το δέρμα της αγελάδας από το οποίο κατασκευάζονταν οι ασπίδες. Στο μέσο, ιμάντες για την ανάρτηση της ασπίδας. Η οκτώσχημη ασπίδα, όπλο αμυντικό, φαίνεται ότι είναι το σύμβολο της πολεμικής θεάς. Το θέμα απαντά για πρώτη φορά στη μεγάλη ζωγραφική των Μυκηνών, είναι όμως γνωστό στη μυκηναϊκή μικροτεχνία, όπου ομοιώματα οκτώσχημης ασπίδας παράγονται σε χρυσό, ελεφαντόδοντο ή ημιπολύτιμους λίθους. Θρησκευτικό Κέντρο, Μυκήνες. 13ος αι. π.Χ. Ύψος 0,744 μ. Προθήκη 20.