Κωδικός:Κ/ΙΖ ΕΠΚΑ/53/797
Θέση:Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας
Κατηγορία:Έργο Πλαστικής
Είδος:Στήλη
Υποδιαίρεση:Στήλη Τιμητική
Χρονολόγηση:2ος αιώνας - 1ος αιώνας π.Χ.
Κατάσταση Διατήρησης:Συγκολλημένο
Υλικό:Μάρμαρο
Περιγραφή:Επισημάνθηκε το 1913 στο Διοικητήριο της Βέροιας από τον Ch. Avezou, ο οποίος την είδε πάλι στο τέλος του ίδιου έτους στο Γυμνάσιο της πόλεως, όπου και μελετήθηκε το 1915-1916 από τον Α. Ορλάνδο. Αργότερα μεταφέρθηκε στην συλλογή της Παλαιάς Μητροπόλεως, όπου μελετήθηκε από τους Edson και Cormack το 1936, και μεταπολεμικώς κατέληξε στο μουσείο.
Στήλη από λευκό μάρμαρο συγκείμενη από δύο τεμάχια με ανάγλυφη αετωματική επίστεψη και ανάγλυφη παράσταση σε βάθυσμα. Αριστερά, εμπρός από δένδρο, στα κλαδιά του οποίου περιελίσσεται φίδι, καθιστή γυναίκα κατά κρόταφον προς τα δεξιά, αντικρυστά δούλη προσφέρει κίστη και στην συνέχεια τρεις όρθιες μορφές κατ´ ενώπιον, από τις οποίες η μεσαία γυναικεία. Στο βάθος διακρίνονται άλλες τρεις γυναικείες μορφές κατά δεξιόν κρόταφον. Διαστάσεις : 0,82x0,565x0,11. Ύψος γραμμάτων στ.1-2 : 0,013-0,015, στ. 3: 0,028. Διάστιχο: 0,004. Oι δύο πρώτοι στίχοι της επιγραφής επάνω και ο τρίτος κάτω από την ανάγλυφη παράσταση.
2ος ? 1ος αι. π.Χ.
ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΑΝΤΙΓΟΝΟΣ ΜΕΛΙΤΑ
ΒΙ(Λ)ΟΙΤΟΥ ΜΕΝΩΝΟΣ
Ανάγλυφο
ΗΡΩΕΣ
ΕΥΡΥΔΙΚΗ είναι δημοφιλές όνομα στην Μακεδονία ήδη από τον 4ον αι. π.Χ. με γνωστότερη την μητέρα του Φιλίππου Β´. ΒΙΛΟΙΤΑΣ είναι η αναμενόμενη διαλεκτική μορφή του ανθρωπωνυμίου ΦΙΛΟΙΤΑΣ. Την διαλεκτική του κατάληξη, διατηρεί επίσης το γυναικείο ανθρωπωνύμιο ΜΕΛΙΤΑ, το οποίο απαντά άλλη μία φορά στην Βέροια.